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Castel-Nègre - presentation

Castel-Negre spreads over 150 hectares, composed mainly of pine forest and holm oak.

In 2001 we planted 500 olive trees amongst thyme, juniper and lavender in an area previously used as sheep pasture.

 

    Vines cover an area of 14 hectares on two hillsides facing east/west. It is a young vineyard as we removed the original vines in order to replant with those better adapted and of a higher quality: resulting in lower yields but better flavour potential.
 

The chalky soils of the domain had a major influence on the choice of grape varieties (clones and grafted).

 

 

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the grape varieties

 

The ‘terroir’ of Castel-nègre allows a range of different grape varieties, offering very interesting combinations:

  • Traditional grape varieties of the southern vineyards such as Syrah
  • Traditional grape varieties of the Atlantic coast and the South-west, such as:
    • Merlot
    • Cabernet sauvignon
    • Cabernet franc
    • Cot
    • Sauvignon
    • Colombard
  • Finally, Chardonnay, Chenin and Mauzac which are used in the making of Blanquettes de Limoux and A.O.C Limous blanc

 
         

Organic Agriculture

 

Because we love our land and want it to remain 'alive', but also because we feel that you should be able to trust that the wine you are drinking is of the highest quality, we are now certified organic after several years of farming under the status 'agriculture raisonnée'.

  • All our vines have herbs growing in every second row. This growth is cut two or three times per year and the rows that are not with ground cover are rotovated.
  • We do not use any herbicide and we use an 'inter-cep' to cut the grass underneath the plant.
  • We encourage favorable fauna (ladybirds, crysopes …) in order to fight certain infestations in a natural manner, thus avoiding the use of insectecides.
  • Pour prévenir le développement de certaines maladie (mildiou ou oïdium) nous intervenons avec du cuivre ou du soufre ou des décoctions de plantes.
  • Les amendements que nous apportons à la terre sont organiques (fumier de nos chevaux) afin de favoriser la vie dans notre sol.
  • A la cave, les levures utilisées sont garanties sans OGM et les doses de sulfites que nous utilisons afin de protéger le vin sont minimes.

 

  • Toutes nos parcelles sont enherbées un rang sur deux, l'herbe est tondue 2 ou 3 fois par an, les rangs qui ne sont pas enherbées sont travaillés au cultivateur.
  • Nous n'utilisons aucun herbicide, nous avons un inter-cep pour couper l'herbe et entretenir le cordon sous les pieds de vigne.
  • Nous favorisons le développement d ‘un faune auxiliaire (coccinelles, crysopes …) afin de lutter naturellement contre certains insectes ravageurs et éviter ainsi l'emploi d'insecticide.
  • Pour prévenir le développement de certaines maladie (mildiou ou oïdium) nous intervenons avec du cuivre ou du soufre ou des décoctions de plantes.
  • Les amendements que nous apportons à la terre sont organiques (fumier de nos chevaux) afin de favoriser la vie dans notre sol.
  • A la cave, les levures utilisées sont garanties sans OGM et les doses de sulfites que nous utilisons afin de protéger le vin sont minimes.